Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Nu har Finlands pass även samisk text. Foto: YLE Sápmi

Samiska i Finlands nya pass

Uppdaterad
Publicerad

Sedan Finland förnyade sina pass i våras finns numera alla de tre samiska språk som talas i landet representerade: enaresamiska, skoltsamiska och nordsamiska, rapporterar YLE Sápmi.

Anne Kirste Aikio, språkstödssekreterare på finska Sametinget, ser att passen lyfter samiskans status:

– Det är ett stort symboliskt värde i att samiskan syns i officiella handlingar. Det visar att de samiska språken finns, talas och är lika värdefulla som andra språk i vårt land, säger hon till YLE.

Ville synliggöra de samiska språken för allmänheten

När Norge lade till samiska i sina pass för tre år sedan var det bara nordsamiskan som togs med. Man valde att inte utesluta något av de samiska språken i landet.

– I samtal med företrädare för finska Sametinget kom vi fram till att alla de samiska språken som talas i Finland ska finnas med i passen, säger Juhani Ruutu, överinspektör vid Polisstyrelsen till YLE.

Norge och Sverige

På svensk sida finns 24 språk representerade i passet – men där återfinns inget av de samiska språken i dag. SVT Sápmi har sökt polisen, som utfärdar pass i Sverige, men de har inte återkommit med ett svar om hur de ser på möjligheten att införa samiska i svenska pass.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.