Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Erik-Oscar Oscarsson, ordförande i Samiska rådet i Svenska kyrkan. Foto: Per-Erik Ström

Samiska rådets ordförande: ”Tar kritiken på allvar”

Uppdaterad
Publicerad

Erik-Oscar Oscarsson, ordförande i Samiska rådet i Svenska kyrkan säger att han har full förståelse för kritiken från föräldrar och det här något som rådet måste börja arbeta med.

Han har själv erfarenheter som präst och ledare på konfirmationslägren under 1990-talet och med de erfarenheterna i bagaget har planer och tankar om hur lägret ska förbättras och utvecklas.

– Det bör utvecklas på ett mycket konkret sätt, att man återställer så det blir dom där tre veckorna men att man också har ett för-läger, en för-verksamhet där också församlingarna ska vara involverade, där konfirmanderna kommer ifrån, så att dom vet vad lägret innebär och de tio gångerna som man ska gå i kyrkan inför lägret, att dom också är involverade på något sätt så att församlingarna kan få ta delansvar i det hela, säger Erik-Oscar Oscarsson.

Han vill också att lägret ska förlängas till tre veckor så att det också följer svenska kyrkans regler när det gäller konfirmationsverksamhet men också att det ska göras ur samisk synvinkel med språket och kulturen.

En plan för hur det samiska konfirmationslägret ska utarbetas och presenteras för kyrkostyrelsen i november.

– Vi har ingen makt egentligen. Det vi kan göra är att lägga fram förslag och hoppas att man både på nationell plan och på stiftplan lyssnar på vad vi säger, säger Erik-Oscar Oscarsson.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer