Skellefteå kommun ska inviga den samiska språkveckan i oktober. Foto: Åza Meijer/Sveriges Radio

Samiska språkveckan invigs i Skellefteå

Publicerad

Den 1 januari i år blev Skellefteå kommun samisk förvaltningskommun.

Nu står det klart att Skellefteå får uppdraget att inviga den samiska språkveckan i oktober.

– Det är ett fint hedersuppdrag, säger Andreas Löwenhöök, ordförande i samrådet.

Efter en lång process blev det i vintras klart att Skellefteå till slut blev samisk förvaltningskommun.

Nu har kommunen fått uppdraget att inviga den samiska språkveckan den 18 oktober på Sara kulturhus.

– Det är ett fint hedersuppdrag som är särskilt glädjande eftersom vi sedan den 1 januari i år ingår i samiskt förvaltningsområde. Vår ambition är att förvalta uppdraget på bästa sätt genom en minnesvärd invigning som sätter det samiska språket i centrum följt av en vecka med bra och relevanta programpunkter, säger Andreas Löwenhöök (M), sammankallande för Skellefteå kommuns minoritetsråd i ett pressmeddelande.

Arrangerats sedan 2019

Språkveckan har arrangerats sedan 2019 i samarbete mellan sametingen i Norge, Sverige och Finland, och det här är första gången som invigningen sker på svensk sida.

Syftet med språkveckan är att uppmärksamma och lyfta de samiska språkens status och öka kunskapen kring dessa.

– Den samiska språkveckan är viktig just eftersom de samiska språken riskerar att försvinna samtidigt som allt fler och framför allt yngre personer har det i dag som ett självklart språkval. Under veckan kommer vi uppmärksamma de samiska språken så att fler ska få mer kunskap och se det som en del av vår kommun, säger Ulla-Maija Pesola, samordnare för nationella minoriteter vid Skellefteå kommun.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.