Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Traditionsbäraren Per Huuva är inte orolig för att den samiska traditionen ska gå förlorad. – Det här med krig, elpriser och sånt... Man måste gå tillbaks nu, säger han i lördagens ”15 minuter från Sápmi”. Foto: SVT

Samiska traditioner gynnas av krig och klimatkris

Uppdaterad
Publicerad

Krig, dyrtider och klimatkris kan gynna den samiska traditionens överlevnad. Det tror gästerna i lördagens ”15 minuter från Sápmi”. 

– Jag tror att vår traditionella livsstil är mer beständig, säger Helena Omma, doktorand i samiska språk. 

Det finns de som befarar att samiska hantverkstraditioner, som att väva skoband, kommer att gå förlorade i framtiden. Det man på ett naturligt sätt förr fick lära sig, lär sig många i dag på studiecirklar. 

Gynnas av dyrtider

Traditionsbäraren Per Huuva har skrivit en bok om mat- och matvanor och är inte orolig för att kunskapen om traditionerna försvinner. 

– Folk är intresserade. Det här med krig, elpriser och sånt... Man måste gå tillbaks nu, när allt är så dyrt att köpa, svarar han på frågan från programledaren Anncatrin Stenberg Partapuoli. 

Kunskap om klimatet

Helena Omma lyfter fram klimatkrisen, som ytterligare ett stort hot där den samiska traditionen kan hjälpa.

– Det har visat sig att urfolken har mycket kunskap, och den måste tillvaratas mer om vi ska klara av till exempel klimatförändringarna, säger hon. 

Inte heller slöjdaren och slöjdläraren Lise Tapio Pittja tror att traditionerna kommer att försvinna helt. Men det finns hot, menar hon. 

Lösning i Funäsdalen

– Jag tänker på ungdomar och samer som inte får den kunskapen naturligt. De har redan förlorat den och jag oroar mig för hur de ska få den tillbaka. 

I Funäsdalen har man hittat en lösning. Där finns en förening som ordnar träffar där personer i närområdet delar med sig av sin kunskap, och i programmet visas ett reportage därifrån.

Missa inte ”15 minuter från Sápmi”  lördagar klockan 16.05 i SVT2.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.