Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Med koltarna aviga intog samiska demonstranter norksa Olje- och energidepartementet. Foto: EMRAH SENEL / NRK

Samiska ungdomar protesterar mot norska regeringen – har övernattat på departementet

Uppdaterad
Publicerad

Samiska ungdomar från flera organisationer intog under torsdagsmorgonen Olje- och energidepartementets lokaler i Oslo centrum.

Ungdomarna satte sig i lokalerna för att demonstrera mot att vindkraftverken på Fosen i Tröndelag fortfarande står kvar.

De har övernattat i lokalerna och är fortsatt kvar.

En av dem är artisten och skådespelaren Ella Marie Hætta Isaksen.

– Jag har tränat på det här i många år, säger Ella Marie Hætta Isaksen till NRK Sápmi.Polisen har ännu inte ingripit mot ungdomarna som tagit sig in i lokalerna och satt sig på golvet för att demonstrera.

Ella Marie Hætta Isaksen och flera andra accepterar inte att vindkraftverken på Fosen i Tröndelag, Norge, fortfarande står kvar. Norska Höyesterätten kom för exakt 500 dagar fram till att vindkraftsprojektet var ogiltigt och strider mot urfolks rättigheter. Men trots domen står fortfarande de 150 vindsnurrorna kvar i området.

– Fosen är bara en av många saker som präglar hela Sápmi i dag. Jag hoppas att Fosen-domen ska markera en ändring och att den också ändrar myndigheters behandling av samer och samiska frågor, säger Ella Marie Hætta Isaksen.

”Slitna och utmattade”

Hon menar att det inte är hållbart att samer hela tiden ska behöva kämpa för sina rättigheter.

– Många renskötare är slitna och utmattade, säger hon.

Själv har hon länge förberett sig för att ta en mer aktivistisk roll.

– Jag har tränat på det här i många år, men aldrig upplevt hur det är att bli arresterad eller bortburen av polisen. Så det här blir första gången för mig, säger Ella Marie Hætta Isaksen som räknar med att polisen kommer föra bort dem.

I filmen ”La elva leva” som handlar om Alta-konflikten som utspelade sig för över 40 år sedan, spelar Ella Marie Hætta Isaksen rollen som Ester som är en av de samiska demostranterna som hungerstrejkar vid Stortinget i Norge. Och nu är hon demonstrant på riktigt.

”Har inget svar”

Olje- och energiminister Terje Aasland (Ap) kom ner till lobbyn och mötte demostranterna.

– Jag förstår vad ni menar men jag har ingen närmare information om vad som ska hända med Fosen-målet mer än att det ska göras ordentligt. Vi måste ombesörja att vi tillvaratar utfolksrättigheterna, sa Terje Aasland till gruppsamlingen.

Ohållbart

Stortingsrepresentanten Lars Haltbrekken (SV) menar att det är ohållbart att regeringen inte har stoppat det pågående människorättsbrottet.

– Vi ger full stöd till demonstranterna som kräver att vindkraftverken på Fosen rivs, säger han till NRK.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.