Devery Jacobs. Foto: Chris Pizzello

Skådespelaren sågar ”Killers of the flower moon”

Uppdaterad
Publicerad

Filmvärlden har hyllat ”Killers of the flower moon”.

Men nu går skådespelerskan Devery Jacobs, själv ursprungsamerikan, till hårt angrepp mot filmen.

”Den här filmen var smärtsam, ansträngande och hänsynslös”, skriver hon på X.

Filmen ”Killers of the flower moon” utspelar sig i 1920-talets Oklahoma och skildrar seriemord på ursprungsbefolkningen i den oljerika Osage Nation, en serie brutala brott som kom att kallas ”Reign of Terror”, på svenska ungefär ”skräckvälde”.

Som SVT Sápmi tidigare har rapporterat har medverkande från Osage-folket hyllat storfilmen och hur det blev bemötta av filmteamet.

Men nu kommer kritik från skådespelerskan Devery Jacobs, känd från bland annat Reservation Dogs, är kritisk till den i en lång tråd på X (tidigare Twitter).

”Smärtsam”

”Den här filmen var smärtsam, ansträngande, hänsynslös och onödigt grafisk. Föreställ dig de värsta grymheterna som begåtts mot dina förfäder, för att sedan se igenom en film som uttryckligen är fylld med dem där det enda andrummet är en 30 minuter lång scen av mördande vita killar som pratar om/planerar morden”, skriver hon och fortsätter:

”Det kändes som var och en av Osage-karaktärerna var smärtsamt underskrivna, medan de vita männen fick mer artighet och djup.”

Att filmen har hyllats av både biobesökare och filmkritiker gör henne rasande.

”Det gör ont i magen”, skriver Jacobs.

TVLine har försökt nå regissören Martin Scorsese och Apple som ska visa filmen efter den gått på bio men utan framgång.

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Foto: UIP/Paramount Pictures

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.