Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Ena dagen kunde man köra skoter mot Kebnekaise – nästa dag såg leden ut så här. Spåret var okörbart, när Erik Sarri skulle hämta 30 turister på fjället. Foto: Erik Sarri och SVT

Erik Sarris gäster strandsatta i vattenkaoset på Kebnekaise: ”Det är nya tider”

Uppdaterad
Publicerad

Turismföretagaren Erik Sarri trodde inte sina ögon, när han skulle hämta 30 gäster från Kebnekaise turiststation på torsdagsmorgonen. Det som dagen före var en skoterled, var nu en farled. 

– När jag skulle reka spåret i morse var det okörbart, berättar han för SVT Sápmi. 

Erik Sarri är delägare i Nikkaluokta Sarri fjällstation och transporterar gäster och varor i fjällområdet. Han är född och uppvuxen i trakten och säger sig aldrig ha varit med om något liknande.  

– Det hade kommit upp otroligt mycket vatten på alla myrar och alla sjöar. Det gick vita vågor på skoterleden. 

De 30 gästerna får nu stanna på obestämd tid på Kebnekaise. 

Tidigare minister drabbad

– Vi får se hur de kan ta sig ned. Det kan bli skidor eller helikopter. Just nu är det storm däruppe, så de kommer ingenstans.

Totalt ska ett 60-tal gäster vara fast på Kebnekaise. En av dem är förre EU-ministern Hans Dahlgren (S), enligt Aftonbladet.

– Vi sitter och spelar Alfapet, säger han till tidningen.

”Smälter allt tidigare”

Erik Sarri har färdats i området i hela sitt liv och tycker våren kommer allt snabbare. SVT:s meteorolog Deana Bajic delar den bilden.

– Varje vår är det snösmältning i fjällen, men de senaste åren har snön smält allt tidigare. Klimatscenarierna pekar på att detta kommer att bli vanligare i framtiden, säger hon.

Erik Sarri konstaterar att han tvingas gilla läget.

– Det är nya tider och man får anpassa sig. 

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.