Edla, 4, får se barnprogram på sitt språk – för första gången

Uppdaterad
Publicerad

Riebe (Räven) blir barnens kompis på pitesamiska i barnkanalen och SVT Play under året. Det gör att fyraåriga Edla för första gången får se ett program på sitt språk.

– För dotterns skull är det oerhört viktigt, säger hennes mamma Maria Unnes i Fredrika, Västerbotten.

SVT satsar på att göra barnprogramsfiguren i form av en räv nu även på pitesamiska. Det gläder fyraåriga Edla och hennes mamma Maria Unnes som är jublande glada när SVT Sápmi ringer upp.

– Tänk om det här hade funnits när jag var liten, vilken skatt! säger mamma Maria.

Varför är det en skatt?

Bara det att folk får upp öronen för språket, alltså att folk får höra pitesamiska, är viktigt. Många vet inte ens om att det finns. De senaste åren har det kommit böcker, och nu då tv-program. För dotterns skull är det oerhört viktigt.

Språket synliggörs

Pitesamiska är ett språk med få talare. Enligt Sametinget räknar man att det finns ungefär 30-40 personer, främst äldre, som talar pitesamiska.

– Det är en liten målgrupp, inte många barn, men det synliggör språket när det görs barnprogram på pitesamiska. Det kan inspirera många, säger Ann-Charlotte Sjaggo, språkkonsulent på Sametingets språkcentrum.

Maria Unnes talar pitesamiska, men vill utveckla sitt språk. Som många andra förstår hon mer än vad hon kan tala språket.

– Jag pratade med mamma och hon sa också; tänk om det hade funnits när ni var små!

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.