Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Ester Tannerdahl, en av FA-Sápmis spelare i damlandslaget. Foto: Videointervju

Snart avspark första VM-matchen för FA-Sápmis damlandslag

Uppdaterad
Publicerad

Idag spelar Sápmis damlandslag sin första match mot Tibet i världens första Conifa-VM för damer i fotboll.

– Vi har ett bra lag så jag tror verkligen att vi har chansen att vinna matchen. Det är jättespännande att se hur motståndarlaget är och hur dom spelar. Vi kom hit för tre dagar sen, vi har haft två hela dagar med träningar för att lära känna varandra på planen och jobba för att få ihop ett spel tillsammans, berättar Ester Tannerdahl, från Kiruna som är en spelarna i FA-Sápmi damlandslag i fotboll.

Cupen spelas i Pāonta Sāhib, en halvmiljonstad 20 mil norr om huvudstaden New Delhi. Enligt planen ska FA Sápmi spela fyra matcher på fem dagar, men nu är det osäkert om det blir så eftersom två lag har problem med att ta sig till Pāonta Sāhib. De andra lagen är Tibet FC och Matabeleland NSA.

– Just nu är det oklart med ifall vi kommer att spela mot de lagen eller inte. Just nu vet vi bara att vi har match idag och sen får vi se vad som händer, säger Ester.

Hur är stämningen i laget?

-Jag tycker att det är jättebra stämning i laget. Alla är pratglada och välkomnar de nya spelarna. Jag har inte spelat i Sápmis damlandslag tidigare så jag kände ingen innan jag åkte hit men alla är jättetrevliga, snälla och bjuder in så det är jättebra stämning,

Hur är det att åka till andra sidan jordklotet och representera Sápmi?

– Det är väldigt coolt! Lite stolt är jag att jag får plats i Sápmis damlandslag, det känns stort, säger Ester Tannerdahl.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.