Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Mats Söderlund lyfte klimat och motstånd på Littfests scen. Foto: SVT/Josefine Holgersson

Söderlund om klimatkrisen: ”Behövs produktiv ilska”

Publicerad

Årets Littfest i Umeå är igång. Bland de första programpunkterna belystes klimatpåverkan med fokus på fjällen, där förändringarna blivit kännbara för de som bor där.

– Vi måste backa urfolket, säger författaren och menar att det behövs produktiv ilska för att få politiker att förstå.

Vädrets och naturens förändring är temat för Mats Söderlunds bok ”Härlig är jorden” som genom egna betraktelser också innehåller intervjuer i såväl Norr- som Västerbotten. Samer som gett sin bild av hur trädgränsen hamnar högre och högre upp. När han tar med sig sina tonåringar till platsen nära Sarek där han själv vandrat i samma ålder känner han inte igen sig.

– Jag har rest runt och talat om väder, men att tala väder idag är sammankopplat med oro, säger Mats Söderlund.

Dags att backa urfolket

– Först försöker man finna en naturlig förklaring till förändring. Men den är påtaglig. Det är det förändrade klimatet som vi alla är skyldiga till, säger han och medger att boken är en sorgens bok.

I sin senaste bok har han lyssnat till de som bara på en halv livstid kunnat återge de förändringar som högre temperatur burit med sig. Parallellt använder han forskning som belägger det samma.

– Modet måste finnas hos de som nu sluter upp för urfolket så politikerna vaknar och förstår allvaret.

Återkommer alltid till klimatfrågan

Han blir vid Littfest i Umeå intervjuad av Naturskyddsföreningen och han menar att hur man går till väga var och en kan han inte ha en åsikt om men att det måste göras av var och en.

– Det finns flera andra organisationer men det är dags att organisera sig, att göra något, säger Mats Söderlund.

Författaren med rötter i Västerbotten har gett ut en rad böcker sedan början av 1990-talet där klimatfrågan till och från återkommer, även i poesin.

Hör Mats Söderlund i klippet ovan.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.