Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Språkkämpen Sakka Nejne fotad under en samisk seniorresa. Foto: Susanne Nejne

Språkkämpen Sakka Nejne har gått bort

Uppdaterad
Publicerad

Den sydsamiska språkkämpen och föregångaren Sakka Nejne i Strömsund har gått bort. Hon föddes i familjen Kråik i Handölsdalens sameby och bodde sina första levnadsår i Tjallingen.

Sakka Nejne var medförfattare till Sametingets moderna sydsamisk-svenska ordbok, översatte litteratur, var ordförande i Same Ätnam, översatte på svenska regeringens uppdrag och tolkade för Sametinget. Hon var också lärare i samiska, slöjdare, och radioreporter. 

Brann för samiskan

Sakka Nejne brann för det samiska språket – alltid med glädje. Hon ville lära alla samiska, om så bara några ord.

– Hon brukade lära andra kunder i butiken vad till exempel mjölk och bröd heter på sydsamiska, säger Strömsunds samiska samordnare Aanna Johansson Larsson.

2017 prisade Strömsunds kommun Sakkka Nejne för hennes långvariga insats för språket. Sakka Nejne blev 87 år. Hon avled i slutet av juni och har begravts i Ankarede.

– Mamma var positiv och inspirerande, sa hennes elever. Vi brukade skoja och skratta mycket, berättar dottern Susanne Nejne.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.