Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
I klippet: Den här synen mötte renskötarna efter att ett hundratal tallar rasat i skogen. Foto: Privat

Oväntade dödsfällan i skogen – hundratal tallar knäcktes

Uppdaterad
Publicerad

Ett hundratal tallar knäcktes av snötyngden i familjen Gråiks övernattningshage i Hökvattsån.

Renarna hann inte fly – flera skadades och en dog.

– Det var otäckt att vara där och köra, säger renskötaren Laara Gråik i Jijnjevaerie sameby.

Det var under flytten till vinterbeteslandet för ett par veckor sedan som renskötaren Laara Gråik möttes av en syn han aldrig sett förut.

Den senaste tidens rikliga snöfall hade knäckt ett hundratal tallar i hagen i skogen där hans renar stod över natten.

– Jag blev förskräckt, det hade kunnat gå riktigt illa. Man har stängt in dem i tron om att man skyddar dem, säger Laara Gråik.

En ren dog – flera skadade

En ren hittades död och en annan fastklämd levande under ett träd. Flera renar i hagen var halta. Den fastklämda renen är skadad och nu under rehabilitering.

– Vi hoppas att hon överlever, säger Inger-Helene Gråik ordförande för Jijnjevaerie sameby.

Aldrig upplevt detta tidigare

Tallarna som knäckts hade stammar på 20-30 cm i diameter. Enligt skogsägaren SCA kallas fenomenet för snöbrott. Det händer ibland men sällan i den här omfattningen. Däremot har det blivit vanligare under mildare vintrar som vintern 2021 och nu i år.

– Det har kommit ganska mycket blötsnö på kort tid och det bygger upp en snömassa och tyngd i träden. De blir som pilbågar när de är väldigt snötyngda, säger Ola Kårén, chef för Verksamhetsutveckling skog & skötsel på SCA.

Enligt honom innebär det här även risker för människor.

– Det är väldigt farligt att vara ute i skogen när vi har den här typen av situation. Det kan braka ner när som helst.

Skogsbolaget: ”Samebyns ansvar”

Samebyn tog kontakt med skogsbolaget som gav dem rätt att rensa bland träden för att undvika att det händer igen. De är i efterhand nöjda med samarbetet.

Hade ni kunnat göra något annorlunda från början? 

– Ja hade vi fått frågan tidigare så hade vi naturligtvis sagt ja då också men det är väldigt svårt att göra mer än det, säger Ola Kårén på SCA.

Han fortsätter:

– Det är vår mark men det är samebyn som har rätt att använda och disponera den. I det här läget frågade de markägarna om lov om de behöver ta ner träd inom en sådan här hage eller utanför. Ansvaret att ställa frågan ligger på samebyn.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.