Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Sameteaterpionjären Harriet Nordlund har gått bort, 68 år gammal. Foto: Robert Tedestedt

Teaterpionjären Harriet Nordlund är död

Uppdaterad
Publicerad

Skådespelaren Harriet Nordlund har gått bort. Hon somnade in efter en tids sjukdom.

Harriet Nordlund föddes i byn Nautijaur, några mil väster om Jokkmokk. Under 1970-talet utbildade sig Harriet Nordlund på Statens scenskola i Stockholm och hon har under åren arbetat som skådespelare vid en mängd olika teatrar i Sverige. Harriet Nordlund är en av pionjärerna bakom samiska teatern. Hon var en av dem som 1971 startade Dálvadis teater – som är grunden till dagens Giron Sámi Teáhter – och arbetade där som konstnärlig ledare i 11 år.

Mellan 2002 och 2006 var hon chef för Beaivváš Sámi Teáhter i Kautokeino och hon har under årens lopp skrivit sju pjäser, dramatiserat 14 pjäser och arbetat både som regissör och projektledare Dessutom har hon skrivit både manus och böcker. Harriet Nordlund gick bort igår efter en tids sjukdom, 68 år gammal och hon efterlämnar två döttrar.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.