Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Se delar av repetitionerna inför ”Hearrát dat bidje min/Herrarna satte oss hit”. Foto: Stefan Karlsson

Teaterpremiär om tvångsförflyttning: ”Berörde mig på djupet”

Publicerad

I dag är det premiär för ”Hearrát dat bidje min/Herrarna satte oss hit” på Uppsala stadsteater.

Det är en pjäs efter Elin Anna Labbas bok om tvångsförflyttningen av samer för omkring 100 år sedan.

– Det är ett smärtsamt ämne som berörde mig på djupet, säger regissören Malin Stenberg.

I dag lördag är det premiär för ”Hearrát dat bidje min/Herrarna satte oss hit” efter Elin Anna Labbas Augustprisade bok om tvångsförflyttningen av samer för omkring 100 år sedan.

Föreställningen är på nordsamiska och svenska. När någon talar samiska ser den som inte förstår den svenska texten på en skärm.

Paul Ol-Jona Utsi är en av skådespelarna – och hans familj var en av dem som tvingades flytta söderut.

– Min avlidne farfar Lars var bara nio år när han blev flyttad hit där vi är nu. Det har jag vetat i hela mitt liv, det här är inget nytt, säger han.

Förutom Paul Ol-Joná är Lene Cicilia Sparrok, Vincent Grahl och Anna Lena Efverman med på scenen.

”Berörde mig på djupet”

Pjäsen är ett samarbete mellan Uppsala stadsteater och Giron Sámi teahter och Malin Stenberg är regissör. Hon har haft ett svårt arbete att välja ut vad hon vill ha med från boken.

– Hon beskriver det som en väv av röster, en mosaik av röster i boken. Den är också tyvärr fylld av hålrum, det är ju människor som har hunnit dö innan de blev intervjuade. Det är föreställningen präglad av. Det är ett smärtsamt ämne som berörde mig på djupet, säger hon.

Stenberg är nervös inför premiären.

– Jätte, jättenervös. Men jag är också stolt över vårt arbete och jag ser det som ett hedersuppdrag att få förvalta den här boken som är så känsligt skriven men också så djuplodande, säger hon.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.