Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
I klippet: Tina Harnesk om debutromanen och den omedelbara succén. Foto: SVT

Tina Harnesk debutroman prisas som årets bok

Uppdaterad
Publicerad

Tina Harnesk debutroman ”Folk som sår i snö” har röstats fram till Årets bok. Vinnaren utses av Bonniers Bokklubbars medlemmar, som får välja mellan tolv nominerade titlar.

– Även i år lyckas en debutant fängsla läsarna och kamma hem titeln Årets bok, det är verkligen roligt. Både vinnaren Tina Harnesk och Ann-Helén Laestadius, som hamnar på andra plats, är samiska författare så det verkar som om den samiska erfarenheten tilltalar läsarna lite extra just nu, säger Petra Nuhma, marknadschef på Bonniers Bokklubbar.

Tina Harnesk har tidigare sagt till SVT Sápmi att hon inte var beredd på att boken skulle ge så stora framgångar.

– Det känns overkligt. Det känns lite som om man nästan har fått mer än man har bett om, sade hon då.

Röstningsrekord

Hon började spåna fram innehållet i boken under början av pandemin då hon fundera på vad som är viktigt i livet och vad hon ville göra med sitt liv. Hon tänkte mycket på de äldre, på vad det innebär att vara isolerad och inte ha sin familj runt sig. Och det är också det berättelsen kretsar kring. Vad som händer med äldre samer som inte längre har några anhöriga kvar.

Årets bok är det enda litteraturpriset där vinnaren utses av läsarna. Boken ska ha getts ut på svenska under perioden 1 maj 2022–30 april 2023. I år satte man ett nytt röstningsrekord med totalt nästan 25 000 röster.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App Store
Ladda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.