Trafikverket: Saltstopp skulle strida mot vårt uppdrag

Uppdaterad
Publicerad

Även om saltet lockar upp renarna på vägen så planerar Trafikverket fortsätta salta även de olycksdrabbade vägsträckorna. Trafikverket menar att kravet om saltstopp ställs mot ett annat prioriterat krav på verket. Nämligen att halkbekämpa vägarna.

Renskötaren Dan Perssons önskemål om att vägsträckor som är extra utsatta för renolyckor ska hållas saltfria får inget gehör hos Trafikverket. Kravet om saltstopp ställs nämligen mot verkets uppdrag att halkbekämpa landets vägar.

– Vi kommer att fortsätta salta vägarna. Det är vårt uppdrag och vi vet att saltning är ett effektivt vapen när det gäller att halkbekämpa, säger presskommunikatören Peter Jonsson vid Trafikverket.

Finns det andra insatser som skulle vara tänkbara från er sida i det här fallet, som viltstängsel eller annat?

– Viltstängslet i sig kan absolut vara en åtgärd som man vidtar. Det här är ju alltid en balansgång mellan rörligheten och en barriär, som ett stängsel bygger på. På vissa ställen använder vi viltstängsel på andra inte och sätter in en sådan här åtgärd istället (red anm. varningsskyltar och hastighetsbegränsning). Vi är öppna för att testa vad som fungerar på den aktuella sträckan.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.