Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Under fredagen och sista plenumsdagen röstade styrelsepartiet Vuovdega emot sitt förslag och röstade med oppositionen. Foto: Anna-Karin Niia/SVT Sápmi

Vuovdega gick emot sitt eget styrelseförslag i plenum och röstade med oppositionen

Uppdaterad
Publicerad

Under röstningen om ärendet om samebyarnas interna organisering och öppna samebyar, röstade styrelsepartiet Vuovdega emot styrelsens förslag.

Redan under debatten som fortsatte på fredagen meddelade Vuovdegas Stefan Mikaelsson att partiet stöttar en återremiss av ärendet.

– Vår bakgrund som samiska renägare gjorde det klart för oss att vi ville ha en bätttre beredning och ett starkare stöd bland Sametingets ledamöter för styrelsens förslag till beslut, säger Stefan Mikaelsson.

Partiet har tre mandat i Sametinget och sitter med i Sametingets styrelse. Men att detta är en spricka i styrelsen förnekar han.

– Nej, det är det inte. Det här har vi diskuterat med de två största partierna som sitter i styrelsen, varav en är i oppositionen. Och det här är resultat som vi kunde enas om i går kväll för att få ett bättre berett underlag, säger Stefan Mikaelsson.

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Sista plenumsdagen i Arvidsjaur beslutade Sametinget att återremittera frågan om samebyarnas interna organisering. Foto: Stefan Karlsson

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.