Temabild på ett vindkraftverk. Foto: PONTUS LUNDAHL / TT

Ytterligare avslag för Vapstens sameby i långdragen process

Uppdaterad
Publicerad

Mark- och miljödomstolen har återigen dömt till fördel för den planerade vindkraftparken vid Verkanliden.

Besvikelsen är stor i Vapstens sameby.

– Jag tycker att domstolen resonerar helt fel förhållande till rennäringen, säger Inger-Ann Omma som företräder samebyn.

Redan 2017 beviljades Fred. Olsen Renewables AB tillstånd att uppföra och driva en vindkraftsanläggning med 27 vindkraftverk med en högsta totalhöjd om 210 meter vid Verkanliden i Storumans kommun.

Först hade bolaget fram till hösten 2025 på sig att få i gång verksamheten men ansökte sedan om förlängd igångsättningstid vilket förra året godkändes till den 17 september 2030.

Besluten har överklagats av Vapsten sameby som förra hösten inte fick rätt av domstolen.

Men det är inte den enda processen i ärenden. Vindkraftbolaget har även fått tillstånd att bygga större vindkraftverk än de urspungligen planerade – 250 meter i stället för 210 meter. Även det överklagades av samebyn och även nu blev det avslag.

Inger-Ann Omma som företräder samebyn tycker att rätten inte tar hänsyn till den stora påverkan vindkraften har på rennäringen i stort.

Oklart om man ska överklaga igen

En enskild vindkraftpark kanske inte har så stor påverkan – men mängden vindkraftparker som nu finns och planeras i betesområden gör att de som helhet har stor påverkan, konstaterar hon.

– När det ursprungliga tillståndet beviljades 2018 såg ju inte det kumulativa trycket av vindkraft likadant ut som det gör nu. Det tycker jag inte att de har beaktat utan de har knappt bemödat sig att motivera det av det som utgjorde en central del av vårt överklagande, säger hon.

Om Vapsten sameby tänker överklaga ytterligare en gång har man inte bestämt sig för ännu.

– Jag har inte hunnit dra upp någon strategi eller diskutera med samebyn. Men jag tycker att domstolen resonerar helt fel förhållande till rennäringen, säger hon.

En eventuell överklagan ska vara inne senast den 9 april.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.