Yttranden från samebyarna om Gállok/Kallak har förlängts

Uppdaterad
Publicerad

Samebyarna, Sametinget och Svenska samernas riksförbund (SSR) har fått förlängd tid att inkomma med yttrande kring Gállok till den andra februari.

Det var före jul som regeringen först ville få in information eller yttrande från olika sakägare kring gruvplanerna i Gállok/Kallak. Och även hur man såg på Unescos rapport som kom i juni förra året, som SVT Sápmi rapporterade om. Unesco menar att en gruva får en negativ påverkan på världsarvet Laponia.

Sedan har svarstiden förlängts i omgångar.

Nu vill regeringen har svaren den andra februari. SVT Sápmi har tidigare berättat att Sametinget ska inkomma med information kring gruvplanerna i Gállok/Kallak till regeringen den andra februari.

Det gäller även för samebyarna Jåhkågasska, Sirges, Tuorpun, Unna Tjerusj som ska skicka in det man kan tillföra i ärendena som rör gruvplanerna i Gállok/Kallak och Unescos rapport, samt gruvföretagets svar på rapporten från Unesco. De övriga sakägarna, så som privata markägare ska ha lämnat in svar den 19 januari, till Näringsdepartementet.

Ett regeringsbeslut väntas komma i mars.

– Ärendet har pågått väldigt länge så jag hoppas att vi kan ge alla Jokkmokksbor och alla som väntar, besked några veckor efter sametingets yttrande kommit in, sa Karl-Petter Thorwaldsson, till Sameradion.

Rättelse: Enbart samebyarna, SSR och Sametinget har fått förlängd svarstid. I en tidigare version av texten framstod det som att det även gällde övriga som ska komma in med yttranden.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.