En rapport från Världsnaturfonden, WWF, ger stöd åt de dystra siffrorna. Antalet schimpanser har under de senaste 100 åren minskat med 90-95 procent. En av anledningarna är att allt fler lyxkrogar och marknader serverar illegalt importerat kött från schimpans och gorilla.
Varje år säljs 1200-1800 slaktade schimpanser på marknaderna i Kameruns huvudstad, Yaoundé. Multiplicerar man det med antalet större köttmarknader i Afrika så förstår man snabbt att schimpansens dagar är räknade.
Ny lyxmat i Europa och USA
Jakten efter bushmeat – köttet från vilda djur – utgör en mångmiljonindustri i Afrika. Forskarna uppskattar att minst en miljon ton bushmeat tas ut från Centralafrikas skogar varje år, vilket motsvarar elva miljarder hamburgare.
I början ansåg man att bushmeathandeln var en uteslutande afrikansk företeelse, men nu upptäcks alltfler illegala marknader också i andra storstäder. Allt fler lyxkrogar och marknader i städer som Paris och New York serverar illegalt importerat kött, som dessutom riskerar att sprida dödliga epidemier, som Ebola, över kontinenten.
Smittspridning av Ebola
Ebola smittar både från människa till apa och från apa till människa. Det växande intresset för schimpanskött som handelsvara har inneburit en ökad rörlighet av människor i skogarna vilket medför en ökad risk för smittspridning av Ebola och andra sjukdomar.
Viruset smittar även vid hantering av döda apor. Enligt en rapport från WHO har sammanlagt 1.290 människor i Afrika fram till år 2004 dött av Ebola efter att ha blivit smittade av döda apor.
Oron för att epidemier kan sprida sig till Europa och Sverige är stor. Mul- och klövsjukan, som hörjade i Europa under 2001, tros härstamma från illegalt importerad bushmeat från Afrika.
Maria Moustakakis, SVT Text & Webb
Källa: Världsnaturfonden (WWF)
Det här är bushmeat
* En traditionell födokälla i stora delar av Afrika. I princip alla sorters vilda djur går under namnet bushmeat.
* Alltifrån råttor, fåglar och reptiler till antiloper och större däggdjur som elefant och människoapor anses vara de mest akut hotade av bushmeatarterna.
Världsnaturfonden