Sex katalanska ministrar släpps ur häkte

Uppdaterad
Publicerad

Sex av åtta av de avsatta katalanska ministrarna som suttit häktade i Spanien släpps i väntan på rättegång. Det beslutade en spansk domare under måndagsförmiddagen.

Sex av åtta av de katalanska ministrar som suttit häktade i Spanien släpps mot borgen i väntan på rättegång. Borgensumman är satt till 100.000 euros för var och en av dem, skriver El Mundo.

De avsatta ministrarna greps i början av november och misstänks bland annat för uppror och uppvigling i samband med den ogiltigförklarade självständighetsomröstningen i Katalonien tidigare i höst.

Kataloniens självständighetskamp

Brotten kan ge upp till 30 års fängelse.

Två ministrar får stanna i häkte

Kataloniens före detta vicepresident Oriol Junqueras och regionens före detta inrikesminister Juaquin Forn, får dock stanna i häktet.

Det får även de två självständighetsledarna Jordi Sánchez och Jordi Cuixart – populärt kallade ”los jordis” – som också står anklagade för uppvigling.

Beslut från Bryssel dröjer

Besked om Kataloniens tidigare president Carles Puigdemont och ytterligare fyra avsatta ministrar som just nu befinner sig i Belgien, kommer utlämnas till Spanien eller inte kommer den 14 december. Det uppgav en av Puigdemonts advokater under måndagen.

En europeisk arresteringsorder har utfärdats mot de fem Katalanska politikerna som just nu befinner sig i exil i Bryssel.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Kataloniens självständighetskamp

Mer i ämnet