Ny studie: Sexuella övergrepp mot barn ökar kraftigt i coronapandemins spår

Uppdaterad
Publicerad

Runtom i världen sitter människor i karantän för att minska smittspridningen av coronaviruset. En indirekt konsekvens av restriktionerna är en kraftig ökning av sexuella övergrepp mot barn, som sedan filmas och sprids på nätet. Det visar en färsk studie från Karolinska Institutet.

Oro för pandemin, försämrad ekonomi, förlusten av sitt jobb och därtill behöva sitta instängd i sitt hem är faktorer som kan trigga ett förövarbeteende. Det säger forskaren Christoffer Rahmn, som bedriver studien på Karolinska Institutet.

– Det är också fler barn som är hemma och uppkopplade, kanske för första gången via sin skola. Det är den perfekta stormen för den här typen av miljö, säger han.

Coronapandemin

Genomsnittsåldern på barnen är sex år

Elin Söderkvist arbetar som rekryterare till studien och närvarar därför i chattforumen på det så kallade Darknet där gärningsmännen sprider sitt inspelade material.

– När allt började stängas ner såg jag en tydlig ökning i antalet inloggade. På ett av de större forumen, där det brukade vara mellan 100-150 personer, är det nu mellan 3-400 personer inloggade, säger hon.

Tonen i chattrummen beskriver hon som aggressivare, och tips om hur man kan utnyttja barn som nu distans-undervisas delas flitigt.

Enligt Christoffer Rahm är personerna tunga användare av övergreppsmaterial.

– I snitt 7,5 timmar per vecka sitter de framför skärmen och delar material med varandra. Barnen de tittar på är i snitt 6 år gamla och materialet som de väljer att titta på är av den allra grövsta formen enligt skalan som polisen använder, säger han.

Christoffer Rahm, forskare vid Karolinska Institutet.

Hjälpsökande individer bör få vård

I forskningsstudien arbetar de aktivt med att närvara i chattrummen för att där kunna erbjuda hjälp till gärningsmännen. De personer som faktiskt vill ändra sitt beteende får delta i studien.

– Genom studien erbjuder vi internet-baserad psykoterapi anonymt med syftet att minska eller upphöra med beteendet.

Eftersom studien bedrivs på engelska och sker via Darknet är det omöjligt för de att veta var i världen personerna befinner sig. Men det vore naivt att tro att ökningen inte också gäller Sverige, enligt Christoffer Rahm.

Syftet med studien är att med en ny strategi, i form av psykiatrisk vård, kunna minska övergreppen mot barn, förklarar han.

– Vi vill att personer i den här miljön ska få den vård de behöver. 

Hittills har de rekryterat 50 personer till studien. Men förhoppningen är att hjälpa ännu fler innan denna fas av studien avslutas vid årsskiftet.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Coronapandemin

Mer i ämnet