Inger Støjbergs bild har redan väckt starka reaktioner. Foto: Skärmdump Facebook

Skärpt migrationspolitik firades med tårta

Uppdaterad
Publicerad

Danmarks migrationsminister Inger Støjberg hade i tisdags genomfört den 50:e åtgärden för att skärpa migrationspolitiken. Sedan firade hon med tårta. Nu får hon hård kritik.

Det var i tisdags som den danska migrationsministern Inger Støjberg, som företräder liberalkonservativa Venstre, la ut en bild på sin Facebooksida där hon leende firar med en stor tårta, dekorerad med frukter, en dansk flagga och siffran 50.

”I dag fick jag igenom den 50:e förändringen för att skärpa kontrollen av invandringen. Detta måste firas!”, skriver hon.

Firandet sker efter att migrationspolitiken skärpts genom 50:e åtgärder. På listan finns bland annat tuffare språkkrav, möjligheten att frihetsberöva asylsökande medan identiteten fastställs, möjligheten att tvinga asylsökande att lämna över värdesaker som smycken för att betala för deras uppehälle i Danmark och en punkt om att utvisa alla kriminella invandrare förutom när det bryter mot internationella förpliktelser.

Firandet har kallats osmakligt

Ministerns tårtbild har fått många att reagera på sociala medier och firandet har kallats osmakligt.

Men Stojberg försvarar sig.

– Nej, jag tycker att det är helt på sin plats att man firar sina politiska segrar, säger Inger Støjberg till Ekstrabladet.

Inga armar – ingen tårta

En dansk tecknare som jobbar för Politiken har lagt ut en satirisk bild av en flyktingflicka utan armar som står bredvid Stojberg på Twitter med texten ”Inga armar – ingen tårta”

Foto: Skärmdump / Twitter

Danska röda korset har svarat med en egen tårtbild där de uppmanar danskar att skänka 50 kronor genom att sms:a ”kage” (tårta) för att hjälpa alla som drabbats av kriget i Syrien.

I Ekstrabladet påperkar Inger Støjberg att hela Folketinget röstat för den skärpning av migrationspolitiken som nu firas, och att detta frigör pengar till biståndsarbete.

– Jag har många gånger sagt att vi ska begränsa invandringen, och eftersom detta nu lyckades, så kan vi sända en miljard kronor till hjälp i närområden. Så om jag jobbade med Röda Korset så skulle jag glädja mig över att det kommer en miljard till, säger hon till Ekstrabladet.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.