Alla tamgrisar i smittade zonen ska avlivas

Publicerad

Alla tamgrisar i den smittade zonen i Västmanland ska avlivas för att undvika spridning av den fruktade afrikanska svinpesten till tamgrisbesättningar – ”vilket skulle kunna få förödande konsekvenser” enligt Jordbruksverkets överdirektör.

Grisarnas ägare ska kompenseras ekonomiskt.

Beskedet om tvångsavlivning av tamgrisbesättningarna som finns i den smittade zonen i Västmanland fattades på måndagen, enligt Jordbruksverkets överdirektör Jan Cedervärn. Sammanlagt rör det sig om ett 50-tal grisar, av dem är merparten slaktgrisar.

– Det är ett beslut som har fattats för att undvika risken för att få in smitta i en tamgrisbesättning, vilket skulle kunna få förödande konsekvenser. Vi är medvetna om att restriktionerna och detta beslut är mycket ingripande för många människor, och för vissa är det ett djupt ingripande, säger Jan Cedervärn.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.