”Högst troligt” att Finland går med i Nato

Publicerad

Det är ”högst troligt” att Finland ansöker om att gå med i Nato säger Finlands Europaminister Tytti Tuppurainen i en intervju med Sky News.

-Finlands befolkning verkar redan ha bestämt sig och det finns en stor majoritet för ett Natomedlemskap, säger Tuppurainen.

Hon påpekar dock att frågan måste tas upp i riksdagen först.

-Det (ett medlemskap) är högst troligt men beslutet är inte taget.

Hon säger vidare att Rysslands ”brutala krig i Ukraina” är en ”väckarklocka för oss alla, inte bara för finländarna utan för hela säkerhetsordningen i Europa”.

På fredagen varnade Ryssland återigen Sverige och Finland för konsekvenser om de två länderna skulle gå med i försvarsalliansen. Försvarsdepartementets talesperson Maria Zakharova säger att beslutet ligger hos Finland och Sverige.

”Men de måste förstå konsekvenserna av ett sådant steg för våra bilaterala relationer och för arkitekturen för den europeiska säkerheten som helhet”, säger hon i ett uttalande.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.