Insats mot skogsbrand dröjde ett dygn

Uppdaterad
Publicerad

Trots larm om att det börjat brinna i Enskogen i Ljusdals kommun dröjde det ett dygn innan de första brandmännen skickades dit, måndagen den 16 juli, enligt SVT:s Uppdrag granskning.

Branden var bara 10-15 meter i diameter när den upptäcktes av räddningstjänstens helikoptrar. Föraren ringde räddningsledaren men räddningstjänsten säger sig inte ha fått informationen.

Även SOS Alarm larmades om branden dagen innan insatserna sattes in. Larmet gick dock inte vidare till räddningstjänsten eftersom man bedömde att branden redan var känd.          

Insatsen mot branden i Enskogen försenades med cirka ett dygn, och branden spred sig snabbt och okontrollerat under flera dygn.      

– Tittar man på det i efterhand, så är det ju klart att någonstans har vi gjort en felbedömning, säger Björn Skoglund på SOS Alarm till SVT.      

– Vi kommer behöva dra väldigt många slutsatser av den gångna sommaren. Vi får också se över hur man ska förbättra hanteringen av den stora mängden 112-anrop, säger Skoglund.   

Branden i Enskogen kom att bli den enskilt största skogsbranden under sommaren 2018.                       

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.