Mångmiljonfakturor för asylboende kontrollerades inte

Publicerad

På Pite havsbad bedrivs sedan 2015 asylboendeverksamhet, enligt avtal med Migrationsverket. Verket betalar en kallhyra på 60 milj kr per år, och står även för löpande driftskostnader.

En granskning från SVT Nyheter visar dock att Migrationsverket inte kontrollerat de miljonfakturor Pite havsbad fått betalt för avseende löpande kostnader, trots att så ska ske enligt hyresavtalet. Bland kostnaderna finns 100 000 kr för borttappade nycklar, 2 000 000 för skadedjursbekämpning och 30 000 kr i månaden för trådlöst internet.

Enligt avtalet ska Migrationsverket bara betala självkostnadspris för driftskostnaderna, som hittills uppgått till närmare 40 milj kr. Migrationsverkets ansvariga chef uppgav först till SVT att kostnaderna följts upp enligt avtal, men efter fler frågor medger verket att man inte kontrollerat utgifterna, något man dock säger ska åtgärdas nu.

–Det stora problemet är att man inte följt upp som man borde göra, vilket innebär att man med stor sannolikhet har betalt alldeles för mycket. Det är klantigt, dumt och slöseri med skatte- medel, säger Olle Lundin, professor i förvaltningsrätt, till SVT.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer