Mejlhaveriet: En bokstav räcker för fel

Uppdaterad
Publicerad

Polisen, Kriminalvården och andra myndigheter som har mejlat fel ”polisen” menar att information skickas säkert mellan myndigheter. 

SVT Nyheters granskning visar dock att det räcker med en enda bokstav fel i mejladressen för att känsliga meddelanden i stället ska skickas oskyddade utanför det gemensamma kommunikationsnätverket.

Bland annat har en handläggare på Kriminalvården skickat uppgifter om en kommande avvisning till fel polisen- adress. En anställd på Kustbevakningen sände cirka 50 mejl till fel inkorg.

SVT kunde i går avslöja att stora mängder av polismejl skickats fel av misstag och känsliga uppgifter röjdes. Det handlar om över 100 e-postmed- delanden som var ämnade för Polis- myndigheten men som hamnade hos en privatperson som felskickade mejl.

Mejlen hade skickats fel i tre år till en domän med ett domännamn likt polisen. På torsdagen meddelade Polisen att man inlett en förundersökning om misstänkt intrång, efter SVT:s granskning.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.