SKL slår larm: Gymnasielagen ohållbar

Uppdaterad
Publicerad

Tusentals ensamkommande som fått uppehållstillstånd enligt gymnasielagen ansöker nu om förlängning. Samtidigt kommer ett nödrop från kommunerna om att situationen blivit ohållbar.

Cirka 7 500 ungdomar har hittills fått uppehållstillstånd enligt lagen. Sedan några veckor har antalet förlängnings- ärenden ökat markant, och nu handhar Migrationsverket 2 300 ärenden.

-Gång på gång har vi pekat på risker med lagen. Nu upplever vi att våra medlemmar inte mäktar med det här, längre, säger Anders Knape, vid SKL, Sveriges kommuner och landsting.

Lärare tvingas ta ett orimligt stort ansvar när deras betygssättning och närvarorapportering kan avgöra frågan om uppehållstillstånd och därmed enskilda livsöden, enligt SKL.

Många elever har inte tillräcklig utbildningsbakgrund och kunskaper i svenska för att klara studierna. De svårtolkade reglerna skapar stor oro och psykisk ohälsa hos de ensam- kommande, heter det vidare.

-Nu måste man på nationell nivå bestämma sig. Antingen får man ge dem en chans att komma in i samhället, eller så får man säga att ”ni har fått era avslag och det ska genomföras”, säger Anders Knape.              

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer