SKR: Kommunerna kan tvingas höja skatten

Publicerad

Under 2022 och 2023 kommer Sveriges ekonomi att bromsa in, vilket kan tvinga landets kommuner att höja skatterna. I en rapport från Sveriges Kommuner och Regioner spås en återhämtning tidigast 2024.

Sveriges BNP-tillväxt kommer att landa på 2,1 procent i år, och 1 procent för 2023. Det enligt en ny skatteunderlagsprognos från Sveriges Kommuner och Regioner (SKR).

Samtidigt ser man att den höga inflationen fortsätter, där livsmedelspriserna i höst fortsätter att stiga mer än normalt och elpriserna ökar i vinter. Tillsammans med en fortsatt hög inflation internationellt och en försvagad svensk krona är prognosen att den höga inflationen är kvar även nästa år.

Den inflationen och de stigande räntorna gör att hushållen främst drar ner på sällanköpsvaror och bostadsköp, skriver SKR i rapporten. Det leder i sin tur till ett svagare bostadsbyggande.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.