I den nya boken Konsten att vara snäll gräver han djupt i ämnet som vid en första betraktelse ter sig lite udda och omodernt.
Dokusåporna har lärt oss att det största egot alltid vinner och hur många tidningsartiklar har vi inte läst där vi uppmanas att satsa på oss själva. Om en människa i dag beskrivs som god så kan man nästan vara säker på att den människan är död. Handlar det om en levande människa kan man vara nästan lika säker på att beskrivningen är ironiskt menad.
Avgörande fråga
Stefan Einhorn tycker att det är dags för ett paradigmskifte när det gäller synen på den snälla människan.
-Jag tror att etik och godhet i människors relationer är en avgörande fråga. Om man är god mot sina medmänniskor så får man sin belöning, snällhet är helt enkelt en väg till framgång, säger han när vi träffas i tjänsterummet på Radiumhemmet i Stockholm där han är överläkare.
-Men det är klart, det är också en fråga om hur man definierar framgång. För en del kan det vara att tjäna en massa pengar, att bli kändis eller få mycket makt. Jag menar att det är den inre framgången som räknas, att man uppnår de mål man har i sitt hjärta, tillägger han.
Einhorns bok kan lättast beskrivas som en handbok i praktisk filosofi där han ger mängder med vardagsexempel om hur vi behandlar våra barn, arbetskamrater och alla andra människor vi möter. Utan att tänka på det hamnar vi varje dag i etiska dilemman där vi kan välja att göra något gott, inte göra något alls eller göra någon annan människa illa.
Falsk snällhet
Det han kallar ”falsk snällhet” får ett eget kapitel i boken. I vardagen är det något vi gömmer oss bakom när vi är fega och inte vågar ta ställning. När hela världen gör sig skyldig till falsk snällhet kan det leda till vidrigheter som nazisternas utrotning av judar eller folkmordet i Rwanda 1994 då omkring en miljon människor mördades utan att omvärlden lyfte ett finger.
En aktiv handling är just vad som utmärker snällhet och godhet, enligt Stefan Einhorn. Att bara tänka goda tankar räcker inte.
En bok om etik och snällhet skulle kunna lanseras med domedagsprofetior om att både den lilla och stora världen bokstavligen är på väg åt helvete, men så är det inte.
-Det är många som talar om ett hårdnande samhällsklimat, men jag är inte säker på att det är sant. Man har alltid pratat om att samhället blivit hårdare. Det finns tvärtom trender som pekar på att vi blir allt mer etiska, till exempel att allt fler länder blir demokratiska.
Extra knuff
Att många upplever utvecklingen som negativ beror i stor utsträckning på mediernas nyhetsvärdering, tror han. Elände säljer, medan etik och godhet sällan välter tidningskiosker. Ett exempel är den svenska skolan som det senaste decenniet beskrivits i allt dystrare färger.
-Jag träffade några rektorer för en tid sedan och alla sade samma sak: Dagens skola går inte att jämföra med den som vi gick i som barn när det gäller mobbning och trakasserier. Barnen som går i skolan i dag är mycket sjystare mot varandra, säger Stefan Einhorn som erkänner att dörrarna han vill slå in med boken åtminstone är halvöppna.
-Jag menar verkligen med bestämdhet att det mesta människor gör för varandra är gott. Vi har en väl fungerande etik och de flesta strävar efter att vara goda. Men med små medel kan vi göra väldigt mycket mer och med den här boken vill jag bara ge en liten extra knuff på vägen.
TT