Foto: TT

Stort jobbfusk på Peabbygge

Uppdaterad
Publicerad

Varje år förlorar Sverige miljarder på missade skatteintäkter från fifflande byggaktörer. SvD Näringsliv avslöjar i dag hur det fuskas hos leverantörer till byggjätten Peab.

Enligt avslöjandet har ett polskt bolag, anlitat av ett av Sveriges största glasfasadföretag, betalat ut svarta löner till sin personal. I toppen av entreprenörskedjan finns byggjätten Peab, skriver SvD.

– Det som står i pappren är en grej, det jag får i handen är en annan. Jag tjänar cirka 16 000 kronor i månaden och det mesta är svart, säger en anonym man till tidningen.

Fifflet med svarta löner till arbetarna via det polska bolaget upptäcktes enligt SvD när facket gjorde ett oannonserat arbetsplatsbesök.

Underentreprenören säger att han inte vill men måste fuska, för att kunna få jobbet och kontraktet.

Svårt komma åt

Det svenska företag som anlitat det polska försäkrar att de kräver att alla deras underleverantörer tecknar kräver F-skattsedel, försäkringar och kollektivavtal, men erkänner att de inte kontrollerar att kraven följs.

– Varken facket, Skatteverket eller Ekobrottsmyndigheten kommer åt det här och byggbranschen kan inte sanera sig själv. Det behövs lagstiftning, säger vd:n för företaget till tidningen.

Huvudmannen Peab försäkrar att de ställer krav på sina underleverantörer, men konstaterar att långa entreprenörskedjor gör det svårt att kontrollera att reglerna följs.

”Har ett moraliskt ansvar”

Peabs presschef säger att även om företaget inte har ett juridiskt ansvar för hur underentreprenör betalar sina löner, så finns ett moraliskt:

– Vi ser en ökad konkurrens från både svenska och utländska företag, då ökar riskerna för avarter.

10 miljarder kronor per år

Det är svårt att säga exakt hur mycket skatteintäkter som Skatteverket går miste om varje år, gällande fusk i byggbranschen. Men en uppskattning från myndigheten är att det handlar om tio miljarder kronor per år.

Källa: Skatteverket, SvD Näringsliv.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.