Foto: SVT

Sundsvallsbo döms för att ha brutit mot sommarens eldningsförbud

Uppdaterad
Publicerad

En 32-årig man från en ort utanför Sundsvall har dömts för brott mot lagen om skydd mot olyckor efter att ha eldat ris på sin egen tomt under pågående eldningsförbud i somras.

32-åringen erkänner gärningen men anser inte att han gjort sig skyldig till uppsåt eller oaktsamhet. Han kände till det rådande eldningsförbudet men hävdar att han tolkat det som att man fick grilla på uppgjorda grillplatser och på sin egen gård.

”Omfattande eldning”

Sundsvalls tingsrätt skriver i domen att fotografier från det aktuella tillfället visar att det varit frågan om en omfattande eldning av ris direkt på marken som inte kan jämföras med att elda på sin egen gård.

Dagsböter

Tingsrätten konstaterar att det vid det aktuella tillfället rådde eldningsförbud i Västernorrlands län och att det inte var tillåtet att göra upp eld eller grilla direkt på marken. 32-åringen döms att betala 9000 kronor i dagsböter.  

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.