Svenska fiskare får inte fiska i norska vatten. Det kan påverka både tillgång och pris på färska räkor framöver. Foto: TT

Svenska fiskebåtar stoppas från Norge – kan skapa räkbrist

Publicerad

Förhandlingarna mellan EU, Storbritannien och Norge om fisket efter brexit har strandat. Det har bland annat lett till att svenska fiskare just nu inte tillåts fiska i norska vatten. Nu riskerar tillgången på räkor att minska och priserna stiga, varnar svenska yrksfiskare.

Traditionellt sett har fisket mellan Sverige och Norge inte haft några skarpa gränser.

– Vi har fiskat i varandras vatten och byggt ett system där vi fiskar enligt ett visst mönster och det har alltid fungerat, säger Peter Ronelöv Olsson, ordförande för Sveriges fiskares producentorganisation (SFPO).

Halverade volymer

Men efter brexit har nya förhandlingar om europeiska fiskevatten tvingats ta form och nygamla konflikter flutit upp till ytan. Norge vill bland annat minska EU:s kvoter på torskfisket utanför Svalbard, vilket EU-länderna motsätter sig.

Nu har förhandlingarna mellan de tre parterna brutit samman. Och utan ett giltigt avtal på plats får EU-länderna inte fiska i norska vatten och vice versa. Det får konsekvenser för svenska räkfiskare som under den här tiden på året brukar fiska i delar av Nordsjön som hör till Norge.

– De stora volymerna kommer därifrån, säger Peter Ronelöv Olsson.

Konflikten kan komma att bli påtaglig för svenska konsumenter. Sveriges fiskares producentorganisation räknar med att tillgången på färska räkor kan halveras fram till dess att ett avtal är på plats vilket också kan leda till högre priser.

– Blir det ingen lösning så kommer det märkas i diskarna, säger Peter Ronelöv Olsson.

Påverkar framtida bestånd

Situationen riskerar också att få en negativ påverkan på framtida räkbestånd.

När svenska och danska fiskare stängs ute från Nordsjön blir trycket högre i Skagerak, där räkorna just nu är rombärande. Att fiska för hårt där kan påverka kommande populationer.

– Det är inte bra för beståndet. Man måste försöka balansera fisketrycket, säger Peter Ronelöv Olsson.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.