Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video

Webbläsaren stöds inte

SVT stödjer inte uppspelning i din webbläsare. Vi rekommenderar därför att du byter till en annan webbläsare.
Svenska nyheters ”tiger-generator” viral på sociala medier Foto: SVT

Svenska nyheters ”tiger-generator” viral på sociala medier

Uppdaterad
Publicerad

I fredags lanserade Svenska nyheter en sajt där besökaren kan generera över 2 miljarder olika satirversioner av den klassiska bilden ”En svensk tiger”. Det är en reaktion på åtalet mot Aron Flam. Nu gör tigergeneratorn succé på Twitter.
– Alla måste få göra satir och det är viktigare nu än någonsin, säger Fredrik Boltes.

Det var när programledaren Kristoffer Appelquist pratade om Aron Flams bok ”Det här är en svensk tiger” som den populära generatorn presenterades. Flam står sedan i juli åtalad för upphovsrättsbrott efter att ha använt en heilande tiger med naziarmbindel på omslaget till boken.

Tigern liknar den som fanns på myndighetskampanjen ”En svensk tiger” under andra världskriget och som Beredskapsmuseet äger rättigheterna till.

– Om den är olaglig då är ju en massa Svenska nyheter-grejer också det, säger Appelquist i programmet.

Manifestation för satir

Idén med generatorn är att peka på hur absurt fallet mot Aron Flam är, berättar programmets producent Fredrik Boltes.

– Tanken är att manifestera betydelsen av att alla ska få göra satir. Inte bara på den här tigern, utan på allt. Vi ville visa det för alla som är inblandade i eller påverkas av den här rättsprocessen, säger han.

Han tror att anledningen till att generatorn har fått spridning är att den är ett roligt inlägg i debatten om Aron Flam och hans bok.

– Men jag tror också att många ser allvaret i att en viktig del av yttrandefriheten står på spel här. Satiren är en viktig del av det demokratiska bygget.

”Ska du dra alla inför rätta?”

Upphovsrättsfallet mot Aron Flam tas upp i tingsrätten nästa vecka. Fredrik Boltes hoppas att generatorn visar på hur orimligt det är att driva rättsprocesser mot satir som den mot just Flam.

– Det finns runt 2,4 miljarder tigrar att hämta på den här sidan och jag hoppas att alla hämtar dem och delar så att den här åklagaren får lite att göra. Ska du dra alla inför rätta? Det går ju inte.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer