Foto: TT

Sverige bäst på diabetesvård i Europa

Uppdaterad
Publicerad

Sverige är bäst i Europa på diabetesvård. Det visar det så kallade diabetesindex som presenteras i Wien i dag. Men vi brister rejält i att förebygga diabetes.

För sex år sedan  hamnade Sverige på elfte plats i det europeiska diabetesindexet. Men när European Diabetes Index 2014 presenteras på Europeiska diabeteskongressen i Wien idag, så är vi bäst.

Camilla Schiche har diabetes typ 1 sedan tre år och tycker att det mesta i vården är bra i Sverige.

– Det allra bästa är min sjuksköterska. Hon är bäst. Men det är också bra att vi har tillgång till insulin och till hjälpmedel, säger Camilla.

Samtidigt menar hon att tillgången på hjälpmedel skulle kunna vara bättre men också att sjukvården skulle vara mer aktiv och erbjuda nya produkter som många skulle må bättre av.

– Går jag till mig själv så är jag aktiv inom diabetesvärlden och ser när det kommer nyheter och frågar själv min sjuksköterska själv om det om jag vill ha det och tycker att det passar mig. Men för andra som inte har det intresset är vården inte så aktiv, säger Camilla Schiche.

Första gången på 10 år

Poängen i det europeiska indexet räknas samman genom att  bland annat mäta patienträttigheter, läkemedelsanvändning, dödlighet, väntetider, medicinska resultat, användning av läkemedel och förebyggande vård. 

Hemligheten bakom framgången, enligt Arne Björnberg som tagit fram indexet, är det svenska diabetesregistret där sjukvården noggrant dokumenterar sina resultat. Bland de övriga 30 länder som ingår i indexet är det bara 7 som har ett liknande register.

– Det är första gången på tio år som Sverige vinner ett sjukvårdsindex. Annars brukar holländare och danskar vara väldigt svåra att slå. Och det betyder nog att vi i Sverige, när det gäller diabetes vet vad vi håller på med. Vilket inte är så konstigt eftersom Sverige är det land som haft ett nationellt diabetesregister längst, det vill säga i 18 år, säger Arne Björnberg.

Högsta poäng någonsin

Att diabetesregistret finns och har funnits så länge påverkar också läkarna, menar Arne Björnberg.

– Läkare avskyr att prestera sämre än sina kollegor och kan man se sedan 18 år tillbaka hur bra kollegorna är så vill man inte vara sämre. Så det är ett väldigt kraftfullt verktyg.

I årets Diabetesindex får Sverige 936 poäng av 1000 möjliga. Vilket är väldigt högt eftersom inget av de 30 länder som ingår i indexet fått över 900 poäng i något index tidigare.

Landstingen håller olika kvalitet

Men de höga poängen innebär inte att det inte finns delar att förbättra. Ett tydligt exempel på det är att vårdens kvalitet varierar mellan landstingen.

Något som Camilla Schiche har erfarenheter av.

– Jag har flyttat runt under de år som jag har haft diabetes, som är ganska få, mellan tre olika landsting och då har jag inte haft tillgång till samma blodsockermätare som jag hade tillgång när jag bodde söderut. När jag flyttade norröver var jag tvungen att få dem specialutskrivna för att kunna fortsätta med den mätare som jag tyckte var perfekt för mig. Och det kan jag tycka är jätteproblematiskt att det ska vara såna skillnader, berättar hon.

Dåliga på förebyggande vårde

Men även om vi nu är bäst inom diabetesvården så är vi inte det på allt. När det gäller den förebyggande vården hamnar vi nästan i skamvrån.

– Där vi tappar mest poäng är på det förebyggande. En av indikatorerna är hur många timmars gymnastik vi har i grundskolan. Och där ligger vi i botten av Europa, säger Arne Björnberg.

Fakta

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.