Patienten som misstänktes ha smittats av ebola vårdas på Karolinska sjukhuset i Huddinge. Foto: SVT

Misstänkt ebola-fall avskrivs

Uppdaterad
Publicerad

Ett misstänkt fall av ebola har utretts på Karolinska sjukhuset i Huddinge. Nu är provsvaret här. Det visar att mannen inte är smittad.

I går kom en ung man in på närakuten i Solna. Han hade feber och han hade nyligen kommit från Afrika och varit i ett av de länder som drabbats av ebola-utbrott. Mannen fick föras till Karolinska sjukhuset i Huddinge.

– Han fördes dit med en specialambulans där personalen har skyddskläder och fördes till ett speciellt rum på infektionskliniken där man undersöker och tar prover, säger Åke Örtqvist, chef på smittskyddsenheten i Stockholms läns landsting.

Ebolautbrott

Enligt provsvaret som kom i dag är mannen inte smittad.

”Ofta andra sjukdomar”

– De prover som tagits är nu analyserade och vi kan konstatera att det inte finns några som helst tecken på att patienten drabbats av ebola, meddelar Åke Örtqvist i ett pressmeddelande.

Patienten vårdas nu vidare vid Karolinska Universitetssjukhuset, men kommer inte att vara fortsatt isolerad.

– När människor kommer hem med feber från smittade områden beror det oftast på andra sjukdomar som till exempel salmonella, malaria eller vanlig förkylning. Nu kommer Karolinska Universitetssjukhuset fortsätta att utreda vad patienten drabbats av, säger Åke Örtqvist.

Flera misstänkta ebola-fall

Anders Tegnell, statsepidemiolog vid Folkhälsomyndigheten säger att det inte är första gången som ett misstänkt ebola-fall utreds i Sverige.

– Det här har ju hänt förut i Sverige, och har hänt upprepade gånger i de flesta av våra grannländer. Och det är så det ska vara, vi har en väldigt låg ribba för misstanke för att ingenting ska kunna slinka emellan, säger Anders Tegnell, statsepidemiolog vid Folkhälsomyndigheten.

Enligt Tegnell landar i snitt ungefär ett ebola-test i månaden hos Folkhälsomyndigheten.

Följt en handlingsplan

Ali Mirazimi, virolog på Folkhälsomyndigheten, tycker inte att vi i Sverige behöver vara oroliga för ebolaviruset.

– Det är svårt att skydda sig mot enstaka fall, men risken för dem är större i länder som Storbritannien och Frankrike, där man har en annan relation och ett annat resande till Västafrika, säger han till SVT Nyheter.

Skulle en person i Sverige ändå insjukna i ebola finns en handlingsplan, vilken använts de senaste dagarna.

– Även om det är en mycket låg risk för ett ebola-fall i Sverige har alla delar i vården följt handlingsplanen på föredömligt sätt. Precis så här ska misstänkta allvarliga infektionssjukdomar hanteras, säger Åke Örtqvist i pressmeddelandet.

Tidigare ebola-prover

Enligt Karin Tegmark Wisell, chef för Folkhälsomyndighetens säkerhetslaboratorium, så kallat P4-labb, är det här inte det första ebolatestet i Sverige.

2011 analyserades sju prover från Sverige i jakt efter olika former av blödarfeber. Två av dessa gällde ebola.

2012 gjordes inga ebolaprover men två prover efter blödarfeber.

2013 gjordes två ebolaprover av fyra blödarfeber.

2014 har tre ebolaprover (inklusive det aktuella) gjorts hittills, av sex prover för blödarfeber.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Ebolautbrott

Mer i ämnet