SVT-medarbetarens uppfinning skapade bombdrama

Uppdaterad
Publicerad

En semesterdag i Köpenhamn tog en mycket annorlunda vändning för regissören Dan Zethraeus som plötsligt blev huvudperson i ett misstänkt bombdrama.

Det var vid 9.30-tiden på tisdagen som den danska polisen fick larm om en misstänkt bomb på en parkerad bil i Köpenhamn. Parkeringshuset låg nära flera ambassader och polisen spärrade snabbt av ett stort område.

Den SVT-anställda regissören Dan Zethraeus var på semester i staden och trodde först att han inte kunde hämta sin bil på grund av avspärrningarna, så han satte sig på ett kafé i närheten.

Var i själva verket en uppfinning

Men så blev han uppringd av en reporter, som berättade att han var registrerad ägare till den misstänkta bombbilen.

– När jag förstod att det var min bil som orsakade avspärrningarna så rusade jag till en polis och sa att det var min bil. Sen fick jag förklara för deras bombtekniker exakt hur min uppfinning fungerar. Då log de lite och sen hävdes avspärrningarna omedelbart därefter, säger Dan Zethraeus till SVT Nyheter.

Den misstänkta bomben var i själva verket en uppfinning som ska generera el till bilen.

– Det är en prototyp för hur vi ska kunna köra bil med el i framtiden utan att behöva stanna och ladda, säger Dan Zethraeus.

Vad säger du om att den orsakade ett så stort drama i dag då?

– Det är en chock för mig att det blev så. Jag hade ingen aning om att den kunde misstas för en bomb.

Inga onda avsikter

Bombmisstankarna ledde till ett stort polispådrag. Förutom avspärrningarna så tog polisen dit sin bombrobot. Efter att Dan Zethraeus förklarat sig för polisen har han bett om ursäkt flera gånger.

– Jag ber om ursäkt hela tiden för att ha orsakat det här. Men som jag säger, jag har inte gjort något olagligt och jag håller på med något som ska rädda vår miljö i framtiden.

Dan Zethraeus är inte misstänkt för något brott.

– Han hade inga onda avsikter, säger Hans Sinding vid Köpenhamnspolisen till TT.

För Dan Zethraeus fortsätter nu semestern i Köpenhamn, även om den inte blev som han hade tänkt sig.

– Det här kommer väl så småningom bli en bra historia att berätta. Men just nu känns det lite oroligt i kroppen, säger Dan Zethraeus.

Fakta

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.