Test för prostatacancer osäkert

Uppdaterad
Publicerad

Det sk PSA-testet för att spåra tidig prostatacancer är osäkrare än väntat, enligt en sjuårsstudie av 8.500 friska män som gjorts vid Texasuniversitetet i San Antonio i USA.

Även med ett lågt gränsvärde, 1,1 mikrogram PSA per liter blod, missade testet var femte cancer. Samtidigt var tre av fem indikationer falska.

Enligt Svenska Dagbladet har svenska sjukhus gränsvärden på 2,6-4 mikrogram vilket gör dem mycket osäkrare. Under- sökningsledaren Ian Thompson säger att de efterfrågade testerna bara ger en indikation på risken att ha cancer.

Antalet genomförda PSA-test i Sverige ökar med över 10 procent per år och som en följd har antalet upptäckta tumörer ökat dramatiskt sedan slutet av 90-talet. Vart tredje cancerfall upptäcks via PSA-test.

Kontroversiellt

Frågan om PSA-test av friska män är kontroversiell. Det visar sig i Sverige i att det finns stora geografiska skillnader mellan hur många test som görs, och om nivåerna av PSA bedöms som farliga eller inte.

Till nyår planerar Socialstyrelsen att publicera nationella riktlinjer för prostatavården där PSA-testerna ingår som.

Behandlas i onödan

Huvudinvändningen mot testet är att många äldre män har små tumörer i prostata som utvecklas långsamt och aldrig kommer att ge några symtom. Ett PSA-test kan orsaka att ”snälla” tumörer behandlas i onödan med svåra biverkningar som impotens och inkontinens.

I Sverige får de män som bedöms ha riskfyllda PSA-nivåer ta vävnadsprover för att försöka fastställa en eventuell tumör. De förhöjda värdena kan bero på en godartad prostataförstoring vilket gör det svårt.

Professor Jan Erik Johansson vid Örebro universitet säger till Svenska Dagbladet att han tror att det är svårt att bryta utvecklingen mot allt fler PSA-tester.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.