100 år av demokrati – hur mår demokratin idag?

Uppdaterad
Publicerad

Sverige har en av de starkaste och mest välfungerande demokratierna i världen. Men även här utmanas människors lika värde och rättigheter liksom i övriga EU

En viktig del i att värna framtidens demokrati är att ställa krav på de länder som inte lever upp till rättsstatens principer. Det handlar om odemokratiska strömningar, populistiska krafter och medvetet spridande av desinformation.

– Den där vackra tesen om att demokratin, den måste vi kämpa för varje dag, den tycker jag känns mer angelägen än någonsin, säger EU-parlamentarikern Heléne Fritzon (S).

EU-parlamentet godkände i december en provisorisk överenskommelse med rådet om en mekanism för att stoppa utbetalningar till medlemsländer som bryter mot rättsstatsprincipen. De nya reglerna gäller från den 1 januari 2021.

Beslut om att stoppa betalningar måste fattas av rådet med kvalificerad majoritet efter förslag från kommissionen.

EU-parlamentarikern Alice Bah Kuhnke (MP) menar att den Gröna gruppen ville gå hårdast fram i förhandlingarna som ledde fram till beslutet.

– Om vi inte säkerställer att vi sätter hårt mot hårt, att vi försvarar EU:s värderingar som de är skrivna i fördragen, i våra stadgar, då kommer vi också förlora, EU kommer förlora sin legitimitet, säger Bah Kuhnke.

Medverkande: Andreas Norlén, Riksdagens talman, Hans Dahlgren (S), EU-minister, Anders Knape, ordförande SKR, samt EU-parlamentarikerna Alice Bah Kuhnke (MP), och Heléne Fritzon (S).

Arrangör: EU-parlamentet, Regeringskansliet, SKR m fl. Från Europadagen 10/5.

Nyfiken på kommande sändningar? Prenumerera på Forums tablå

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.