Allt fler barnfamiljer söker hjälp till mat och kläder

Uppdaterad
Publicerad

Allt fler familjer har svårt att klara de ökade kostnader för mat, el och räntor och barnen är de största förlorarna. Det uppger Rädda Barnen, Hyresgästföreningen, Röda Korset och Majblomman.

Organisationerna märker på olika sätt hur det svåra ekonomiska läget slår särskilt hårt mot barnfamiljer. I videon ovan presenteras undersökningen ”Så utsatta är barnfamiljer idag” som bygger på interjvuer med 1 240 föräldrar med barn i åldrarna 0–17 år.

Undersökningen visar bland annat visar att allt fler söker stöd för barns basala behov och att hungern bland skolelever har ökat.

Svårt att betala mat och aktiviteter

Det senaste halvåret har tre av tio ensamstående föräldrar, med en inkomst under 35 000 kronor i månaden före skatt, haft svårt att köpa näringsrik mat till familjen veckans alla dagar.

Många barnfamiljer har också haft svårt att betala för barnens fritidsaktiviteter.

Arrangör: Rädda Barnen, Majblomman, Röda Korset och Hyresgästföreningen. Från 15/3.

Nyfiken på kommande sändningar? Prenumerera på Forums tablå

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.