Årets europé 2013

Uppdaterad
Publicerad

Prästen Marika Markovits utsågs till Årets europé 2013 för sitt arbete med projektet Crossroads.

Marika Markovits, präst i Svenska kyrkan och direktör för Stockholms stadsmission, fick priset för sitt arbete med Crossroads. Ett center som hjälper nödställda EU-medborgare med stöd och information.

Priset delades ut på Europadagen den 6 maj av EU-minister Birgitta Ohlsson (FP) och motiveringen löd:

”Marika Markovits är drivande bakom projektet Crossroads som hjälper nödställda EU-medborgare som sökt sig till Sverige. Arbetet med Crossroads lyfter fram en omistlig dimension av vår europeiska gemenskap. Därigenom hjälper Marika Markovits oss alla att bli lite bättre européer. ”

Utmärkelsen delas sedan 1995 ut av den Svenska europarörelsen och går till en person som ”har bidragit till att främja samarbetet mellan folken i Europa i syfte att stärka fred och frihet, kulturell förståelse och social samhörighet”.

Bland tidigare pristagare finns bland andra, Anna Lindh, Carl Bildt,  Lukas Moodysson, Peter Birro och Margot Wallström.

Fakta

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App Store
Ladda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.