Somalia blev år 2014 det första afrikanska land som deltog i ett bandy-VM. Laget började som ett integrationsprojekt i Borlänge, där träningen fungerade som en plattform mellan svenskar och nyanlända. Foto: TT

Att få nyanlända att känna sig hemma

Uppdaterad
Publicerad

Om utmaningen för små kommuner att få nyanlända invånare att vilja och kunna stanna kvar

Invandringen innebär en stor potential för många små eller perifera kommuner med åldrande befolkning och arbetskraftsbrist i välfärdssektorn. Utmaningen och möjligheten ligger i att få nyanlända invånare att vilja och kunna stanna kvar på lång sikt, i stället för att flytta till storstadsregionerna så snart de fått uppehållstillstånd.

Att känna sig hemma

På det här seminariet får du träffa företrädare för kommuner som aktivt jobbar för att nyanlända ska känna sig hemma och behövda. Att få en bostad och inkluderas i arbetsliv och i sociala nätverk är viktigt. Genom medborgardialoger skapas möten mellan nyanlända och befintlig befolkning.

Medverkande:

Marino Wallsten (S), ordf kommunstyrelsen Fagersta, Anna-Carin Magnusson (S) ordf kommunstyrelsen Nässjö, Hanna Moback, etableringskoordinator och Martin Söderström, tillväxtchef i Åre kommun. Deltar gör också Per-Arne Andersson som är avdelningschef på Sveriges Kommuner och Landsting.

Moderatorer: Nils Munthe och Karin Perols, SKL

Arrangör: Kvalitetsmässan.

Från 13/11.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.