Att skilja vetenskap från trams

Publicerad

Emma Frans, forskare vid Karolinska institutet, har skrivit en guide om hur man bedömer fakta och påståenden – i nyhetsflödet och från bekanta. Hon intervjuas av Pontus Mattsson.

Bokens fullständiga titel är Larmrapporten. Att skilja vetenskap från trams.

– Vad är det mest typiska fel du tycker dig se i medierapporteringen?

– När det kommer till de vetenskapliga rönen handlar det ganska mycket om att man överdriver betydelsen för människa, till exempel, baserat på någonting som har gjorts på djur.

– Min vanliga käpphäst är att man inte skiljer på korrelation och kausualitet. Alltså, forskare hittar samband mellan x och y och så tolkar man det som att x orsakar y, vilket det sällan behöver betyda i en studie, för ganska ofta är det observationsstudier man rapporterar om och där kan man inte särskilja korrelation från kasualitet.

Emma Frans tar också upp hur skrämmande rubriker kan skrivas baserat på riskökningar som i själva verket är väldigt små.

Hör hela intervjun i klippet ovan.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

Politik i bokhyllan 2018

Mer i ämnet