”Brist på krigserfarenheter får Sverige att tänka annorlunda”

Uppdaterad
Publicerad

Politik i bokhyllan: Vi som inte var med i kriget

I boken ” Vi som inte var med i kriget – om Sverige, Norden, Europa och coronan” beskriver journalisten Bengt Lindroth ett polariserat Norden, där det finns en klyfta mellan Sverige och övriga länder i Norden. En klyfta som blivit extra tydlig under coronakrisen:

”Förklaringen är att det här är en stor kris som inget av länderna har upplevt tidigare och då är det kanske naturligt att man tänker bakåt, i det kollektiva minnet. Och då är det så är att våra grannländer har på olika sätt erfarenheter av svåra samhällskriser sedan förr. Och den naturliga tanken glider mot krigsåren då man upplevde ockupationer i Danmark och Norge. Och Finland var i krig.”

Politik i bokhyllan 2021

”Det förklarar varför politikerna idag kan reagera olika och att Sverige skiljer ut sig. Vi var utanför då. Vi är utan en massa erfarenheter av hur svåra kriser ska hanteras.”

Intervjuare är Niklas Ekdal.

Nyfiken på kommande sändningar? Prenumerera på Forums tablå

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Politik i bokhyllan 2021

Mer i ämnet