Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Foto: SVT Forum

Därför är det så tyst om Natoprocessen just nu

Uppdaterad
Publicerad

Ett tag skrevs det spaltmeter om den pågående processen för att få Sverige med i Nato. Men på senare tid har det varit tystare. 
-Det beror i huvudsak på att just nu så finns det i Turkiet inget parlament som är i session. Det pågår en valrörelse där nu, konstaterar Sveriges Natoambassadör Axel Wernhoff i Bryssel i en exklusiv intervju med SVT Forum. Turkiets parlament måste godkänna Sveriges ansökan för att landet ska kunna bli fullvärdig medlem. 

Turkiet och Ungern är de länder som ännu inte ratificerat Sveriges Nato-ansökan. Den 14 maj är det val i Turkiet. Men redan i april stängde parlamentet för att ägna sig åt valrörelse.

– När det valet är klart och parlamentet samlas igen, då blir den här frågan aktuell igen, säger Axel Wernhoff, Sveriges Natoambassadör vid Natos högkvarter i Bryssel som var den som lämnade in medlemsansökan till generalsekreterare Jens Stoltenberg.

Hur utgången av ett val i Turkiet eventuellt skulle påverka Sveriges möjlighet att bli medlemmar, det vill Axel Wernhoff inte spekulera i. Hans arbete är att se till att Sverige som land är berett att gå med oavsett när inträdet sker.  

Programledare: Marcus Carlehed. Från 26/4.
 

Nyfiken på kommande sändningar? Prenumerera på Forums tablå 

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

EU-samtal

Mer i ämnet