Foto: SVT

Nya dataskyddsregler

Uppdaterad
Publicerad

EU:s nuvarande dataskyddsregler är från 1995. Nu är nya på gång.

1995 fick EU sina nuvarande dataskyddsregler, långt innan internet blev var mans redskap. Förra året lade EU-kommissionen ett förslag till nya regler som nu EU-parlamentets utskott för medborgerliga fri- och rättigheter röstat om.

Förslaget har två delar, det ena handlar om brottsbekämpning och rättsväsende och det andra om ”allt annat”.

EU-samtal 2013

SVT:s Per Malm samlade EU-parlamentarikerna Carl Schlyter (MP) och Cecilia Wikström (FP), båda medlemmar i utskottet, för ett samtal om de nya reglerna.

Carl Schlyter, vad är viktigast i parlamentets position?

-Det var ju 4.000 ändringar vi röstade om, men om man tittar på principen så är det att vi faktiskt följer vad vi lovat väljarna. Nämligen att i deklarationen för mänskliga rättigheter står det att du ska ha kontroll över de data som gäller dig, de ska inte processas i onödan och skickas runt överallt, utan ditt tilstånd. Du ska ha rätt att få veta vilka data som finns och kunna begära ut dem och de ska vara skyddade. Och allt det här inför vi nu på riktigt, äntligen.

Cecilia Wikström vad tycker du är viktigast?

-Det är mycket enkelt, det är att vi nu har hittat rätt balans mellan å ena sidan varje individs rätt till privatliv och personlig integritet, å andra sidan bra och riktiga transparenta spelregler, både en harmonisering mellan medlemsländerna så att samma regler gäller överallt och också att företag vet vilka regler de har att spela efter.

(Hör EU-parlamentarikerna utveckla sina synpunkter i videon ovan)

Fakta

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

EU-samtal 2013

Mer i ämnet