Fortfarande politiker i själ och hjärta

Uppdaterad
Publicerad

I dag är hon fri debattör, författare, föreläsare och styrelseproffs – men i själ och hjärta är Maria Wetterstrand, tidigare språkrör för Miljöpartiet, fortfarande politiker.

-Jag kan höra mig själv säga ”vi politiker”, fast jag avgick 2011, säger hon med ett leende. Och hon fortsätter med något som närmast liknar ett flammande försvarstal för sina f d kollegor:

-Jag tycker politiker orättvist anklagas för massor av felgrepp de aldrig gjort sig skyldiga till. Politiker är, i princip oavsett partifärg, justa människor som inte alls är ute efter att sko sig på andra! Så den som säger sig veta ”hur politiker är” har i regel inte en aning!

Politik i bokhyllan

Och när Maria Wetterstrand ska kommentera resultatet av riksdagsvalet säger hon att hon förstås hoppats på ett bättre resultat för sitt gamla parti. Att miljöfrågorna inte lyftes fram tillräckligt i valkampanjen menar hon är ett av skälen.

Själv vill hon nu ge mer bränsle till miljödebatten med en ny bok: ”Vad är miljö och hundra andra jätteviktiga frågor”, skriven tillsammans med Gabriel Liljenström.

Fakta

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Politik i bokhyllan

Mer i ämnet