Fred, frihet och tolerans i stället för krigarkungar i centrala Stockholm

Uppdaterad
Publicerad

Förslag till riksdagsbeslut

  1. Riksdagentillkännager för regeringen som sin mening vad som anförs i motionen om attflytta statyerna av Karl XII och Gustav II Adolf i Stockholm till en undanskymdplats.
  2. Riksdagentillkännager för regeringen som sin mening vad som anförs i motionen om attutsmycka Gustav Adolfs torg och Karl XII:s torg så att de signalerar fred,tolerans, mångfald, frihet och solidaritet.

Bakgrund

Vilka symboler och monument ett samhälle väljer attvisa upp på centrala platser säger mycket om vilka värderingar det vilar på. Depersoner och företeelser man är stolt över och vill förknippas med, får statyeroch monument resta över sig. Vad som anses viktigt och beundransvärt varierarnaturligtvis över tiden.

Detta är påtagligt i Stockholm. Gustav II Adolf ochKarl XII står staty på några av stadens mest centrala och välbesökta platser.Gustav II Adolfs ryttarstaty placerades på Gustav Adolfs torg 1796. Statyn avKarl XII, som pekar österut med sin värja, står i Kungsträdgårdens södra delsedan 1868.

De två envåldshärskarna ledde landet under olikaperioder av Sveriges stormaktstid. Krig, misär och ett skoningslöst förtryckpräglade denna epok. Sveriges stormaktstid var en mörk tid, i vårt land såvälsom i andra länder som drabbades av svensk aggression.

Sedan statyerna över dessa kungar restes har Sverigeväsentligen utvecklats till ett demokratiskt och fredligt land. Den fornaaggressionen kommer visserligen numera också till uttryck i form av enöverdimensionerad och djupt skamlig vapenexport. Krigarkungarna passar ändåsällsynt illa som symboler för vårt nutida Sverige som vi vill se det.

Därför vore det befogat att flytta statyerna av KarlXII och Gustav II Adolf till någon mer undanskymd plats. Detta bör riksdagentillkännage för regeringen som sin mening.

Karl XII:s torg och Gustav Adolfs torg bör istället fåandra symboler, statyer eller miljöer, som signalerar de värden vi nu värnaroch värderar i vårt samhälle. Uttryck för fred, tolerans, mångfald, frihet ochsolidaritet ska välkomna stockholmare och besökare från hela världen. Detta börriksdagen ge regeringen tillkänna som sin mening.

Stockholm den 5 oktober 2012

Annika Lillemets (MP)

Valter Mutt (MP)

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.