Kan minskad elexport ge lägre priser i Sverige?

Uppdaterad
Publicerad

I takt med att priserna på el ökade under 2022 höjdes röster för att den el som produceras i Sverige också ska konsumeras i Sverige. Genom att till exempel minska exporten var tanken att vi skulle kunna undvika att importera högre elpriser från kontinenten.

Förutom tankarna på minskad export har också idén om att ha två olika prissättningsmodeller för inrikes och utrikes el, där den inrikes prissättningen skulle ge lägre priser i Sverige. Nyligen lanserades även ett politiskt förslag om ”folkhemspriser” på el. Förslagen kan framstå som attraktiva, men är de realistiska?

I en ny rapport till ESO, ”Handel med stor effekt”, undersöker Bo Diczfalusy och Cecilia Hellner möjligheten att genom politiska beslut begränsa utrikeshandeln med el och vilka konsekvenser det kan få.

Med hjälp av en dynamisk modell av hela Sveriges energisystem som sträcker sig fram till 2050 analyseras de potentiella effekterna av en fullständig eller partiell begränsning i handeln.

I det här seminariet presenteras rapporten, därefter följer ett samtal mellan experter och forskare. Bland annat diskuteras om Sverige överhuvudtaget kan sluta exportera och importera el,  hur elpriset i Sverige skulle påverkas om handeln begränsades och vilka andra effekter en minskad elhandel skulle kunna medföra.

Medverkande: Bo Diczfalusy rapportförfattare, Cecilia Hellner, rapportförfattare, Mats Nilsson, docent i nationalekonomi Södertörns högskola, Monica Haider (S), riksdagsledamot, Birger Lahti (V), riksdagsledamot, Niclas Damsgaard, chefsstrateg Svenska kraftnät, och Robert Thorburn, projektledare Svenskt näringsliv.

Moderator: Fredrik Carlsson, ledamot i ESO:s styrelse

Arrangör: ESO. Från 2/5

Nyfiken på kommande sändningar? Prenumerera på Forums tablå

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.